Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Onze merken

    Onze merken

    HIER LEES JE NIEUWSTE BLOGS

    Alles over de
    buxusrups!

    Last van buxusrups? 

    Iedereen heeft wel eens een buxushaag gezien die helemaal kaal is. In de meeste gevallen is de oorzaak hiervan een buxusrups. Binnen no time weet een familie buxusrupsen een hele haag kaal te vreten. Hartstikke zonde van al dat onderhoud natuurlijk. De enige oplossing is dan ook om de buxusrupsen tijdige aan te pakken met een bestrijdingsmiddel. 

    Over de buxusrups

    De periode dat de buxusrups actief is, begint eind April/begin Mei. Deze periode gaat vervolgens door tot eind September/begin Oktober. Voordat je het weet hebben deze beestjes de hele buxus kaalgevreten. Het is dus zaak dat je op tijd begint met het bestrijden. Benieuwd wanneer je moet beginnen met buxusrups bestrijden? Wij hebben er een hele blog aan besteed.

    Het eerste motje van de buxusrups komt in mei. Je kunt deze herkennen aan witte vleugeltjes met een bruine rand. De totale spanbreedte van de buxusmot is ongeveer 4 cm. De buxusmot leeft ongeveer 10 dagen, dus het is verstandig om op tijd te beginnen met de buxusmot bestrijden. Je kunt het mannetje vangen met een monitoring val van Bayer Buxatrap . Hiermee voorkom je dat het mannetje de eitjes bevrucht. De eitjes worden in deze korte periode meestal in kleine groepjes afgezet onderaan het blad van de buxus.

    Als de eitjes zijn uitgekomen dan krijg je jonge buxusrups. Je herkent de jonge buxusrupsen aan een vuile kleur geel en een bruine streep over de hele lengte van de buxusrups. De rups is dan ongeveer 5 mm groot. Als de buxusrups volgroeid is dan heeft hij een zwarte kop en een felgroen lichaam van zo'n 4 cm lang. Na ongeveer 30 dagen is de buxusrups uitgegroeid is hij klaar om te gaan verpoppen. Dit is echter wel afhankelijk van de temperatuur, het kan dus iets korter duren maar ook langer.

    Als de buxusrups een pop is geworden dan kun je deze herkennen aan een felgroene kleur met donkere strepen. Als de pop ouder wordt, kan de kleur veranderen naar een crèmekleurige kleur.

    Buxusrups bestrijden op biologische wijze

    Gelukkig zijn er steeds meer vogels die de buxusrups hebben ontdekt. Dit is de meest natuurlijke wijze van bestrijding van deze beestjes. Echter gaat dit in de meeste gevallen niet snel genoeg en blijft er vaak een gedeelte van de rupsen achter in de buxus. Om te voorkomen dat de buxus helemaal kaal gegeten wordt is het dus zaak dat je ook zelf gaat bestrijden. Aangezien steeds meer vogels ook buxusrupsen eten is het tegenwoordig alleen nog maar toegestaan om de buxusrups aan te pakken met een biologisch middel, omdat het anders schade kan aanbrengen aan de vogels die ook buxusrupsen eten. Vandaar dat tegenwoordig het bekende middel Xentari verboden is.

    Gelukkig hebben wij een biologisch product op voorraad wat je over de buxus kunt spuiten waar uiteindelijk de buxusrups aan dood gaat maar wat wel vriendelijk is voor de jonge vogels die de rups net ontdekt hebben. Topbuxus anti rups is zo'n product. Alle andere producten zijn ook zeer goed te gebruiken en de rups gaat ook zeer snel dood maar kan wel schadelijk zijn voor de jonge vogeltjes. Dus gebruik dat alleen wanneer u die niet in de buurt heeft.

    Schade aan de buxus door de buxusrups

    Zo'n buxusrupsje lijkt onschuldig, maar ze zijn met tientallen al dan niet met honderden in uw haag bezig om deze helemaal kaal te vreten tot aan de stam. Wij hebben inmiddels vernomen dat er al nieuwe soorten rupsen zijn die ook de stammetjes opeten of aantasten van de buxus en dat ze weg ook al hebben gevonden naar ander planten. Is uw buxushaag getroffen door deze buxusrups dan hoeft u deze er niet meteen uit te halen. Zorg ervoor dat de buxus een goede voeding krijgt door Grow toe te voegen aan de oppervlakte van de aarde net boven de wortels van uw buxus. Dan gaat u beginnen met de behandeling.


    Gebruik de combinatie topbuxus anti rups met Health-mix (5 tabletten health-mix en 1 zakje 3 gram topbuxus anti rups op 5 liter water) en spuit dit na het zien van een buxusrups. Herhaal dit na 14 dagen weer of als er een flinke regenbui is geweest, hou de buxus nu goed in de gaten. Bij elke periode dat er weer eitjes gelegd worden en deze uitkomen (begin April, Juni en September) kun u dus preventief deze behandeling inzetten. Health-mix is goed voor uw blad en geeft een diepgroene en glanzige kleur aan het blad en voorkomt schimmels.

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen