Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Michel den Arend - Vrijdag 23 Januari 2021

  Wanneer beginnen met buxusrups bestrijden

  De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië (Japan, Zuid-Korea en China) en is Europa binnengekomen samen met de import van Aziatische planten. Aangezien de buxusmot en buxusrups hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich zonder problemen razendsnel verspreiden.

  Buxusrups herkennen

  Om te weten wanneer je moet beginnen met buxusrups bestrijden moet je deze eerst signaleren. Voor iedereen die de buxusrups nog niet herkent leggen wij uit waar je een buxusrups in je buxus aan kunt herkennen.

  Wat het eerst opvalt zijn de aangevreten bladeren van de buxus. Meestal beginnen de rupsen eerst aan de jonge toppen en daarna pas het oudere blad. Omdat het vaak gaat om grote getalen rupsen, kan de plant snel worden kaalgevreten. Soms is dit een kwestie van dagen. Zie je niet direct een rups? Kijk dan naar andere signalen die duiden op de aanwezigheid van rupsen. Zie je tussen de takken een soort spinrag? Dat is vaak van een rups. In sommige gevallen vind je de pop tussen dat spinsel. Iets anders wat opvalt is een groene moes van aangevreten blad. Dit zijn de uitwerpselen van de rups die hoofdzakelijk uit buxusblad bestaan.

  Kijk goed naar signalen, zoals aangevreten bladerenOok eitjes duiden op aanwezigheid van buxusrups

  Aangevreten bladeren, spinsel en eitjes duiden op aanwezigheid van de buxusrups. Herken dit op tijd en begin met bestrijden.

  De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een onopvallend bruin-grijs vlindertje en familie van de grasmotten. Deze soort komt oorspronkelijk uit China en is per ongeluk een keer meegekomen met een zending buxusplanten, de buxusmot heeft zich intussen al behoorlijk verspreid over West- Europa. De mot vliegt vrij snel en is te herkennen door de semi-transparante vuilwitte kleur en licht bruine randen aan de vleugels. Tussen April en September kan de mot 2 tot 3 generaties hebben, de eitjes worden gelegd tussen het blad en de rups eet van binnenuit ongemerkt van het blad. De rups is fel groen met zwarte  strepen aan de zijkant en zwarte punten bovenop, totale lengte ca. 2 cm, ook de kop is zwart. De rups overwintert als pop tussen de dichte takkenstructuur van de buxus. Ondanks dat Buxus voor veel dieren giftig is leeft de buxusmot specifiek op Buxus sempervirens, door de grote aantallen buxus (hagen) kan de mot zich snel verspreiden, voortplanten en is er veel voedsel.

  De buxusmot herken je aan de transparante en bruine kleuren

  Heeft je buxus nog geen last van de rups? Houd hem dan goed in de gaten. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit spinsel vindt de buxusmot namelijk een heel fijne plek om eitjes te leggen. Jonge buxusrupsen overwinteren in een cocon en kunnen tot wel -10 graden vorst verdragen! Dus de strenge vorst van afgelopen periode heeft niet geholpen. Controleer je buxussen dus regelmatig!

  Buxusrups bestrijden met XenTari

  XenTari® is een biologische insecticide op basis van de Bacillus Thuringiensis stam Aizawai. Het micro-granulaat met de nodige hoeveelheid water vermengen: 1 zakje van 1 gram XenTari oplossen in 1 Liter water is voldoende voor 10m² Buxus. Het mengsel met een plantenspuit met hoge druk over alle blaadjes van de planten sproeien. De rupsen eten van de blaadjes die met XenTari behandeld zijn. Via enzymatische afbraak in de maag van de rups worden de eiwitkristallen van de Bacillus Thuringiensis afgebroken tot toxinen. Deze toxinen binden zich aan receptoren op de darmwand en doorboren deze ook. De rups wordt volledig aangetast en sterft uiteindelijk.

  Let op: inmiddels is Xentari niet meer verkrijgbaar in Nederland. In plaats daarvan hebben wij een mooi Xentari alternatief op de markt gebracht in samenwerking met Topbuxus. Dit product mag vrij verkocht en gebruikt worden, omdat dit geen schade aan het ecosysteem aanbrengt.

  Topbuxus Anti rups

  Buxusrups bestrijden met Bayer decis 20 ml

  Zodra u het buxusrupsje ontdekt heeft is het van groot belang om snel te reageren, Leest als eerste altijd goed de handleiding door!!!, Daarna kunt u buxusrups bestrijden wanneer er geen zon staat en als het windstil is. Niet gebruiken boven de 25°C en onder de 13°C. en oppassen als er een vijver in de buurt is, Het middel mag niet in contact komen met vijverwater. Als Bayer Decis 20 ml heeft aangemaakt met water (0.5 liter of 1 liter afhankelijk van de plant) is het twee weken te gebruiken.

  Buxusrups bestrijden met Bayer Natria Pyrethrum vloeibaar 30 ml

  Pyrethrum vloeibaar 30 ml bestrijdt een groot aantal vretende en zuigende insecten zoals de buxusrups. Het middel kan worden toegepast op groente-, fruit-, siergewassen en kamerplanten Het product bevat plantaardige pyrethrinen en is dus volkomen natuurlijk. Deze werkzame stof wordt bereid uit een in Afrika geteelde margriet (Pyrethrum).

  Toepassen zodra aantasting wordt waargenomen. Tegen bladluizen de toepassing zo nodig na een week herhalen. Het is belangrijk het gewas goed van alle kanten te bevochtigen, in het bijzonder de onderkant van de bladeren. Bij warm, zonnig weer verdient het de voorkeur om de bespuiting 's morgens vroeg uit te voeren. Bij de bespuiting 's avonds kunnen de planten nog niet hersteld zijn van de stress door de hoge temperaturen waardoor schade kan ontstaan.

  Ga steeds voorzichtig om met bestrijdingsmiddelen,Voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing en productinformatie lezen!

  Herstel van de buxus

  Aangezien de buxusrups enkel de bladeren opeet en de plantenwortel niet aantast, zullen de buxusplanten het jaar nadien opnieuw recupereren mits je uiteraard ook de nodige maatregelen treft om de rups en de mot een halt toe te roepen.

  Veel succes met de bestrijden van de ongewenste rupsen in uw buxus. Heeft u na het lezen van deze blog toch nog vragen over buxusrups bestrijden neem dan gerust contact op.  • Johanna Kroes

   Geplaatst op maandag 19 juli 2021 22:42

   —Dankzij het product van de buxus-rups bestrijdingsmiddel heb ik mijn buxus struiken kunnen redden.
   Ik gebruik het al jaren, tot mijn schrik ontdekte ik dat er in 2 planten de wormpjes toen il er aan schudde vloog een hoop
   Stof uit de plant. Dat had ik niet gezien. Heb de rupsen er uit gehaald en kapot getrapt.
   Was net op tijd en een geluk ik had juist een voorraad bestrijdingsmiddel besteld.
   Dus nu weer spuiten heb nog steeds mijn 12 planten en een haag. Bedankt dat u mij eraan herinnert.
   Met vriendelijk groet
   Mevr. J. Kroes
   Brunssum

  Toon meer

  HIER LEES JE NIEUWSTE BLOGS

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking