Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
      Michel den Arend - Zondag 26 Maart 2024

      Wanneer beginnen met buxusrups bestrijden

      De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië (Japan, Zuid-Korea en China) en is Europa binnengekomen samen met de import van Aziatische planten. Aangezien de buxusmot en buxusrups hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich zonder problemen razendsnel verspreiden.

      Buxusrups bestrijden met Ecostyle Rupsvrij

      was voorheen van Topbuxus Xentari en Topbuxus Anti-Rups

      XenTari® is een biologische insecticide op basis van de Bacillus Thuringiensis stam Aizawai. Het micro-granulaat met de nodige hoeveelheid water vermengen: 1 zakje van 1 gram XenTari oplossen in 1 Liter water is voldoende voor 10m² Buxus. Het mengsel met een plantenspuit met hoge druk over alle blaadjes van de planten sproeien. De rupsen eten van de blaadjes die met XenTari behandeld zijn. Via enzymatische afbraak in de maag van de rups worden de eiwitkristallen van de Bacillus Thuringiensis afgebroken tot toxinen. Deze toxinen binden zich aan receptoren op de darmwand en doorboren deze ook. De rups wordt volledig aangetast en sterft uiteindelijk.

      Let op: inmiddels is Xentari niet meer verkrijgbaar in Nederland. In plaats daarvan hebben wij een mooi Xentari alternatief op de markt gebracht in samenwerking met Ecostyle. Dit product mag vrij verkocht en gebruikt worden, omdat dit geen schade aan het ecosysteem aanbrengt.

      Ecostyle Rupsvrij       
       

      Buxusrups herkennen

      Om te weten wanneer je moet beginnen met buxusrups bestrijden moet je deze eerst signaleren. Voor iedereen die de buxusrups nog niet herkent leggen wij uit waar je een buxusrups in je buxus aan kunt herkennen.

      Wat het eerst opvalt zijn de aangevreten bladeren van de buxus. Meestal beginnen de rupsen eerst aan de jonge toppen en daarna pas het oudere blad. Omdat het vaak gaat om grote getalen rupsen, kan de plant snel worden kaalgevreten. Soms is dit een kwestie van dagen. Zie je niet direct een rups? Kijk dan naar andere signalen die duiden op de aanwezigheid van rupsen. Zie je tussen de takken een soort spinrag? Dat is vaak van een rups. In sommige gevallen vind je de pop tussen dat spinsel. Iets anders wat opvalt is een groene moes van aangevreten blad. Dit zijn de uitwerpselen van de rups die hoofdzakelijk uit buxusblad bestaan.

      Kijk goed naar signalen, zoals aangevreten bladerenOok eitjes duiden op aanwezigheid van buxusrups

      Aangevreten bladeren, spinsel en eitjes duiden op aanwezigheid van de buxusrups. Herken dit op tijd en begin met bestrijden.

      De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een onopvallend bruin-grijs vlindertje en familie van de grasmotten. Deze soort komt oorspronkelijk uit China en is per ongeluk een keer meegekomen met een zending buxusplanten, de buxusmot heeft zich intussen al behoorlijk verspreid over West- Europa. De mot vliegt vrij snel en is te herkennen door de semi-transparante vuilwitte kleur en licht bruine randen aan de vleugels. Tussen April en September kan de mot 2 tot 3 generaties hebben, de eitjes worden gelegd tussen het blad en de rups eet van binnenuit ongemerkt van het blad. De rups is fel groen met zwarte  strepen aan de zijkant en zwarte punten bovenop, totale lengte ca. 2 cm, ook de kop is zwart. De rups overwintert als pop tussen de dichte takkenstructuur van de buxus. Ondanks dat Buxus voor veel dieren giftig is leeft de buxusmot specifiek op Buxus sempervirens, door de grote aantallen buxus (hagen) kan de mot zich snel verspreiden, voortplanten en is er veel voedsel.

      De buxusmot herken je aan de transparante en bruine kleuren

      Heeft je buxus nog geen last van de rups? Houd hem dan goed in de gaten. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit spinsel vindt de buxusmot namelijk een heel fijne plek om eitjes te leggen. Jonge buxusrupsen overwinteren in een cocon en kunnen tot wel -10 graden vorst verdragen! Dus de strenge vorst van afgelopen periode heeft niet geholpen. Controleer je buxussen dus regelmatig!

      Herstel van de buxus

      Aangezien de buxusrups enkel de bladeren opeet en de plantenwortel niet aantast, zullen de buxusplanten het jaar nadien opnieuw recupereren mits je uiteraard ook de nodige maatregelen treft om de rups en de mot een halt toe te roepen.

      Veel succes met de bestrijden van de ongewenste rupsen in uw buxus. Heeft u na het lezen van deze blog toch nog vragen over buxusrups bestrijden neem dan gerust contact op.



      • Michel den Arend

        Geplaatst op zaterdag 13 april 2024 10:04

        Goedemorgen Bedankt voor uw bericht. De vogels gaan niet dood als ze een ruosnetenndie bespoten is met ecostyle rupsvrij.

        Bemesten kunt u nu nog doen en dan pas in juni juli weer.

        Mvg
        Michel

      Toon meer

      HIER LEES JE NIEUWSTE BLOGS

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking