Terug

Wanneer beginnen met buxusrups bestrijden

Wanneer beginnen met buxusrups bestrijden

De rups van de buxusmot kan hele hagen of buxusvormen in een mum van tijd kaal vreten. Omdat de buxus een dichte structuur heeft en de rups van binnenuit begint te eten wordt de rups in eerste instantie niet snel opgemerkt. Als de buxus kaal wordt is het al te laat. Lees snel verder om te zien hoe je de buxusmot kunt bestrijden of verjagen

De buxusmot komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea en China) en is Europa binnengekomen samen met de import van Aziatische planten. Aangezien de buxusmot en buxusrups hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich zonder problemen razendsnel verspreiden.

Wat het eerst opvalt zijn de aangevreten bladeren, de rups begint meestal eerst aan de jonge toppen en daarna het oudere blad. Omdat er vaak veel rupsen zijn kan de plant snel worden kaalgevreten. Zie je niet direct een rups dan zijn er wel een aantal signalen die duiden op de aanwezigheid van rupsen. Zie je tussen de takken een soort spinrag dan is dat vaak van een rups, soms zit de pop tussen dat spinsel. Iets anders wat opvalt is een groene moes van aangevreten blad, dit zijn de uitwerpselen van de rups die hoofdzakelijk uit buxusblad bestaan.

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een onopvallend bruin-grijs vlindertje en familie van de grasmotten. Deze soort komt oorspronkelijk uit China en is per ongeluk een keer meegekomen met een zending buxusplanten, de buxusmot heeft zich intussen al behoorlijk verspreid over West- Europa. De mot vliegt vrij snel en is te herkennen door de semi-transparante vuilwitte kleur en licht bruine randen aan de vleugels. Tussen April en September kan de mot 2 tot 3 generaties hebben, de eitjes worden gelegd tussen het blad en de rups eet van binnenuit ongemerkt van het blad. De rups is fel groen met zwarte  strepen aan de zijkant en zwarte punten bovenop, totale lengte ca. 2 cm, ook de kop is zwart. De rups overwintert als pop tussen de dichte takkenstructuur van de buxus. Ondanks dat Buxus voor veel dieren giftig is leeft de buxusmot specifiek op Buxus sempervirens, door de grote aantallen buxus (hagen) kan de mot zich snel verspreiden, voortplanten en is er veel voedsel.

Heeft je buxus nog geen last van de rups? Houd hem dan goed in de gaten. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit spinsel vindt de buxusmot namelijk een heel fijne plek om eitjes te leggen. Jonge buxusrupsen overwinteren in een cocon en kunnen tot wel -10 graden vorst verdragen! Dus de strenge vorst van afgelopen periode heeft niet geholpen. Controleer je buxussen dus regelmatig!

Buxusrups bestrijden met Bayer decis 20 ml

Zodra u het buxusrupsje ontdekt heeft is het van groot belang om snel te reageren, Leest als eerste altijd goed de handleiding door!!!, Daarna kunt u buxusrups bestrijden wanneer er geen zon staat en als het windstil is. Niet gebruiken boven de 25°C en onder de 13°C. en oppassen als er een vijver in de buurt is, Het middel mag niet in contact komen met vijverwater. Als Bayer Decis 20 ml heeft aangemaakt met water (0.5 liter of 1 liter afhankelijk van de plant) is het twee weken te gebruiken.

Buxusrups bestrijden met Bayer Natria Pyrethrum vloeibaar 30 ml

Pyrethrum vloeibaar 30 ml bestrijdt een groot aantal vretende en zuigende insecten zoals de buxusrups. Het middel kan worden toegepast op groente-, fruit-, siergewassen en kamerplanten Het product bevat plantaardige pyrethrinen en is dus volkomen natuurlijk. Deze werkzame stof wordt bereid uit een in Afrika geteelde margriet (Pyrethrum).

Toepassen zodra aantasting wordt waargenomen. Tegen bladluizen de toepassing zo nodig na een week herhalen. Het is belangrijk het gewas goed van alle kanten te bevochtigen, in het bijzonder de onderkant van de bladeren. Bij warm, zonnig weer verdient het de voorkeur om de bespuiting 's morgens vroeg uit te voeren. Bij de bespuiting 's avonds kunnen de planten nog niet hersteld zijn van de stress door de hoge temperaturen waardoor schade kan ontstaan.

Buxusrups bestrijden met XenTari

XenTari® is een biologische insecticide op basis van de Bacillus Thuringiensis stam Aizawai. Het micro-granulaat met de nodige hoeveelheid water vermengen: 1 zakje van 1 gram XenTari oplossen in 1 Liter water is voldoende voor 10m² Buxus. Het mengsel met een plantenspuit met hoge druk over alle blaadjes van de planten sproeien.

De rupsen eten van de blaadjes die met XenTari behandeld zijn. Via enzymatische afbraak in de maag van de rups worden de eiwitkristallen van de Bacillus Thuringiensis afgebroken tot toxinen. Deze toxinen binden zich aan receptoren op de darmwand en doorboren deze ook. De rups wordt volledig aangetast en sterft uiteindelijk.

Hoewel het enkele dagen kan duren voor de rups sterft is XenTari zeer efficiënt en effectief. 1 à 2 uur na de opname van XenTari® door de rups stopt de rupsenvraat en dus de schade aan de buxus.

Let op: de rupsen sterven pas nadat zij van het behandelde blad gegeten hebben. Soms beginnen de rupsen niet direct te eten, deze zullen dus niet direct sterven maar richten ook nog geen schade aan. XenTari® is een biologisch middel dat niet schadelijk is voor mens en milieu. Ook de natuurlijke vijanden van de rups zoals sluipwespen, vliegen, bijen en mijten worden niet door het middel aangetast.

Toepassen bij een temperatuur vanaf 15° C

In de regel wordt tussen 1 en 2 weken later een tweede behandeling uitgevoerd om de rupsenplaag definitief te stoppen. Kan in combinatie met TOPBUXUS HEALTH-MIX gemengd worden.

Ga steeds voorzichtig om met bestrijdingsmiddelen,Voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing en productinformatie lezen!

Herstel van de buxus

Aangezien de buxusrups enkel de bladeren opeet en de plantenwortel niet aantast, zullen de buxusplanten het jaar nadien opnieuw recupereren mits je uiteraard ook de nodige maatregelen treft om de rups en de mot een halt toe te roepen.

Veel succes met de buxusrups bestrijden, Heeft u na het lezen van deze blog toch nog vragen over buxusrups bestrijden neem dan gerust contact op.Reacties

 • Placeholder

  Michel den Arend

  29 / 01 / 2019

  Goedemorgen, de buxus preventief behandelen kan nog niet, we krijgen hier eind april een middel voor dat hiervoor geschikt is.

  wat u nu kunt doen is de temperatuur in de gaten houden, als het 15 graden of hoger is dan heb je kans op rupsen, zodra je spinsels ziet in de buxus dan heb je rupsen en dan gaat u spuiten met desect https://www.buxus-rups.nl/nl/buxusrups-bestrijden-protect-garden-decis-20-ml.html
  dit herhaald u na een regenbui of nals het droog is na twee weken.

  zo blijven uw buxus boompjes vrij van rupsen, wilt u de schade van vorig jaar versneld herstellen dan kunt u health mix gebruiken
  https://www.buxus-rups.nl/nl/health-mix-10-buxus-schimmel.html

  ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Buxus-rups 9.0 / 10 - 219 Reviews @ Kiyoh