Terug

Xentari verboden als bestrijdingsmiddel

Xentari verboden als bestrijdingsmiddel

De laatste jaren worden steeds meer mensen met het probleem van de buxusrups opgezadeld. Erg vervelend als dat ten koste gaat van jouw buxus (en misschien wel die van je buren). Gelukkig zijn er in de laatste jaren ook voldoende middeltjes te krijgen die goed werken om dit beestje te bestrijden. De meest bekende is misschien wel de Xentari Raupenfrei. Echter is dit middel verboden in Nederland. Lees hier waarom en wat de beste alternatieven zijn voor Xentari.

Waarom is Xentari verboden?

Xentari is een gewasbeschermingsmiddel dat in Nederland met name wordt gebruikt om de buxusrups te bestrijden. Echter is het dus verboden om dit middel te verkopen, gebruiken en in huis te hebben. Veel mensen weten dit niet, aangezien het middel tot voor kort ook gewoon in de schappen van tuincentra te vinden was. In 2020 zal dit echter niet meer het geval zijn. De NVWA en de Ctgb zitten er bovenop en tenzij je nog ergens een restje hebt liggen, zal je dit ook niet meer kunnen gebruiken. Er is nog wel een product met de naam Xentari dat gebruikt wordt als gewasbeschermingsmiddel, maar dit is alleen voor professioneel gebruik. Je herkent dit product aan het toelatingsnummer 12437N.

Xentari alternatief

Daar waar het ene middel wordt verboden, komt er altijd een alternatief. Zo zijn er vele andere manieren om de buxusrups een beetje tegen te gaan. Wij geven je een aantal alternatieven:

  1. Maak gebruik van een buxusmotten val.
  2. Gebruik een Xentari alternatief dat wel is toegestaan.
  3. Verwijder de buxusrupsen met de hand.
  4. Verwijder de gehele buxus

Er zijn meerdere toegestane alternatieven op Xentari raupenfrei. Zo vind je bij Buxus-rups.nl de volgende bestrijdingsmiddelen:

Protect Garden (voorheen Bayer Desect)
Solabiol Pyrethrum (voorheen Bayer Natria)
Solabiol Buxus monitorval

 

Herstellen van een buxusplaag

Met het bestrijden van de buxusrups heb je niet direct weer levende en groene buxussen terug. De buxus heeft enige tijd nodig om te herstellen van de aanval van de invasieve buxusmotten. Ook hiervoor vind je bij Busus-rups.nl een aantal snel werkende middelen. Met de Topbuxus buxusmest zorg je ervoor dat jouw buxus binnen de kortste keren weer helemaal is opgeleefd. 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Buxus-rups 9.0 / 10 - 219 Reviews @ Kiyoh