Best verkocht.

Hardlopers

Over Buxusrups & Buxusmot

De periode dat de buxusrups actief is begint eind April begin Mei en gaat door tot eind September begin Oktober. Het eerste motje komt in mei en kunt herkennen aan witte vleugeltjes met een bruine rand en heeft een spanbreedte van ongeveer 4 cm. De buxusmot leeft ongeveer 10 dagen en het mannetje kun je vangen met een monitoring val van Bayer Buxatrap Hiermee voorkom je dat het mannetje de eitjes bevrucht, de eitjes worden in deze korte periode meestal in kleine groepjes afgezet onderaan het blad van de buxus.

De buxusrups 

Als de eitjes zijn uitgekomen dan krijg je jonge buxusrups, deze zijn te herkennen aan een vuile kleur geel en na een paar dagen komt er een bruine streep over de hele lengte van de buxusrups de rups is dan ongeveer 5 mm groot, Als de buxusrups volgroeid is dan heeft hij een zwarte kop met een felgroene 4 cm lang lichaam met een zwarte streep. Als de buxusrups na ongeveer 30 dagen is uitgegroeid is hij klaar om te gaan verpoppen dit is afhankelijk van de temperatuur, het kan dus iets korter duren maar ook langer.

Als de buxusrups een pop is geworden dan kun je deze herkennen aan een felgroene kleur met donkere strepen. Als de pop ouder wordt dan wordt de kleur anders van kleur en deze kan dan crèmekleurig worden.

Bestrijden van de Buxusrups 

Gelukkig zijn er steeds meer vogels die de buxusrups hebben ontdekt, zo wordt op een natuurlijke manier de buxusrups opgegeten, maar dit gaat niet snel genoeg en kan er veel schade ontstaan aan uw buxus. Gelukkig hebben wij een product op voorraad wat u over de buxus kunt spuiten waar uiteindelijk de buxusrups aan dood gaat maar wat wel vriendelijk is voor de jonge vogels die de rups net ontdekt hebben. Xentari van topbuxus is zo'n product. Alle andere producten zijn ook zeer goed te gebruiken en de rups gaat ook zeer snel dood maar kan wel schadelijk zijn voor de jonge vogeltjes. Dus gebruik dat alleen wanneer u die niet in de buurt heeft.

Schade aan de buxus door de buxusrups

Zo'n rupsje lijkt onschuldig, maar ze zijn met tientallen al dan niet met honderden in uw haag bezig om deze helemaal kaal te vreten tot aan de stam. Wij hebben inmiddels vernomen dat er al nieuwe soorten rupsen zijn die ook de stammetjes opeten of aantasten van de buxus en dat ze weg ook al hebben gevonden naar ander planten. Is uw buxushaag getroffen door deze buxusrups dan hoeft u deze er niet meteen uit te halen. Zorg ervoor dat de buxus een goede voeding krijgt door Grow toe te voegen aan de oppervlakte van de aarde net boven de wortels van u buxus. Dan gaat u beginnen met de behandeling.


Gebruik de combinatie Xentari met Healt-mix (1 tablet health-mix en 1 zakje Xentari op 1 liter water) en spuit dit na het zien van een buxusrups. Herhaal dit na 14 dagen weer of als er een flinke regenbui is geweest, hou de buxus nu goed in de gaten. Bij elke periode dat er weer eitjes gelegd worden en deze uitkomen (begin April, Juni en September) kun u dus preventief deze behandeling inzetten. Health-mix is goed voor uw blad en geeft een diepgroene en glanzige kleur aan het blad en voorkomt schimmels.

Buxusrups bestrijden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Buxus-rups 9.0 / 10 - 219 Reviews @ Kiyoh