Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
      Buxus-rups.nl - Zondag 27 Maart 2024

      Xentari verboden als bestrijdingsmiddel in Nederland

      Waarom is Xentari verboden in Nederland?

      Xentari is een gewasbeschermingsmiddel dat in Nederland met name wordt gebruikt om de buxusrups te bestrijden. Echter is het dus verboden om dit middel te verkopen, gebruiken en in huis te hebben. Veel mensen weten dit niet, aangezien het middel tot voor kort ook gewoon in de schappen van tuincentra te vinden was. In 2020 zal dit echter niet meer het geval zijn. De NVWA en de Ctgb zitten er bovenop en tenzij je nog ergens een restje hebt liggen, zal je dit ook niet meer kunnen gebruiken. Er is nog wel een product met de naam Xentari dat gebruikt wordt als gewasbeschermingsmiddel, maar dit is alleen voor professioneel gebruik. Je herkent dit product aan het toelatingsnummer 12437N

       

      Ecostyle Rupsvrij, voorheen Xentari 

      Daar waar het ene middel wordt verboden, komt er altijd een alternatief. Zo zijn er vele andere manieren om de buxusrups een beetje tegen te gaan. Wij geven je een aantal alternatieven:

       

      1. Maak gebruik van een buxusmotten val.
      2. Gebruik Ecostyle Rupsvrij  dat wel is toegestaan.
      3. Verwijder de buxusrupsen met de hand.
      4. Verwijder de gehele buxus

       

      Er zijn meerdere toegestane alternatieven op Xentari raupenfrei. Zo vind je bij Buxus-rups.nl de volgende bestrijdingsmiddelen:

      Buxusrups bestrijden met Ecostyle Rupsvrij

      was van voorheen Topbuxus Xentari & Topbuxus Anti-Rups

      XenTari® is een biologische insecticide op basis van de Bacillus Thuringiensis stam Aizawai. Het micro-granulaat met de nodige hoeveelheid water vermengen: 1 zakje van 1 gram XenTari oplossen in 1 Liter water is voldoende voor 10m² Buxus. Het mengsel met een plantenspuit met hoge druk over alle blaadjes van de planten sproeien. De rupsen eten van de blaadjes die met XenTari behandeld zijn. Via enzymatische afbraak in de maag van de rups worden de eiwitkristallen van de Bacillus Thuringiensis afgebroken tot toxinen. Deze toxinen binden zich aan receptoren op de darmwand en doorboren deze ook. De rups wordt volledig aangetast en sterft uiteindelijk.

      Let op: inmiddels is Xentari niet meer verkrijgbaar in Nederland. In plaats daarvan hebben wij een mooi Xentari alternatief op de markt gebracht in samenwerking met Ecostyle. Dit product mag vrij verkocht en gebruikt worden, omdat dit geen schade aan het ecosysteem aanbrengt.

      Ecostyle Rupsvrij                                 

       

      Herstellen van een buxusplaag

      Met het bestrijden van de buxusrups heb je niet direct weer levende en groene buxussen terug. De buxus heeft enige tijd nodig om te herstellen van de aanval van de invasieve buxusmotten. Ook hiervoor vind je bij Busus-rups.nl een aantal snel werkende middelen. Met de Topbuxus buxusmest zorg je ervoor dat jouw buxus binnen de kortste keren weer helemaal is opgeleefd. 

      HIER LEES JE NIEUWSTE BLOGS

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking